wim maes psycholoogLichaamsgerichte psychotherapie

In lichaamsgerichte psychotherapie (LPT) krijgt het lichamelijke een even prominente plek als het pyschische en het emotionele in de benadering van jouw klachten.
Centraal binnen LPT staat de aanname dat geest en lichaam een functionele éénheid
zijn en continu met elkaar interageren.  

Ons lichaam reageert op stressprikkels. In een normale situatie ontspannen onze geest en lichaam zich wanneer de prikkels weg zijn. Lange stressperiodes of een verminderde geestelijke of lichamelijke weerbaarheid kunnen er voor zorgen dat onze geest en lichaam zich niet meer kunnen ontspannen. Deze spanningen vestigen zich dan in de diepe spierlagen van ons lichaam en vormen het zogenaamde spierpantser. 
Hoewel dit pantser ons in eerste instantie beschermt, vormt het later net een rigide structuur die verandering en ontwikkeling in de weg staat. Het in kaart brengen van deze structuur en de blokkades, bewust (h)erkennen en doorvoelen van wat het lichaam echt wil zeggen, staat centraal in LPT.       

In lichaamsgerichte psychotherapie werken we met therapeutische gesprekken, ademhalingtechnieken, lichaamshouding, beweging en innerlijke lichaamsbeleving.
Ook manuele technieken gericht op specifieke spieren die stressgevoelig zijn

(de myofasciale middenkoker), gewrichten en fascia behoren tot de behandeltechnieken. In LPT is er volop ruimte om te ontdekken en experimenteren in een veilige context. Zo ontstaat de mogelijkheid tot groei en verandering om bewuster, vrijer en krachtiger in het leven te staan.

Wil jij terug in contact komen met je lichaam?

Maak een afspraak