wim maes psycholoogCraniosacraal therapie​​​​​​​​​​​​​​

Craniosacraal therapie (CST) is een zachte manuele therapie, ontstaan uit de osteopathie. Cranio staat voor de schedel, sacraal verwijst naar het sacrum (heiligbeen). Het craniosacraal systeem omgeeft het centrale zenuwstelsel van de schedel tot aan het sacrum en is nauw verbonden met de grote fysiologische systemen van het lichaam zoals het zenuw-, ademhalings-, cardio-vasculair-, neuro-endocrien-, hormonaal- als het myofasciaal stelsel. 

In het lichaam zijn er verschillende ritmes aanwezig: de gekende zoals de ademhaling en de hartslag maar ook het craniosacraal ritme. Dit craniosacraal ritme is niets minder dan de beweging en circulatie van de hersen-ruggenmergvloeistof (cerebrospinale vloeistof) rond en doorheen het centrale zenuwstelsel. Deze vloeistof beschermt en voedt de hersenen evenals het ruggemerg. Het wordt aangemaakt in de hersenen (plexi choroidea) en loopt tussen de hersen- en ruggemergvliezen. Het ritme waarop 
het circuleert kan gevoeld worden over heel het lichaam.    

In craniosacraal therapie vertrekken we van het zelfhelend vermogen van het lichaam.  Het kan gebeuren dat deze natuurlijk aangeboren kracht niet meer toereikend is. Het zelfhelend vermogen kan door bv. een ongeval, operatie, ziekte, langdurige stress, interne conflicten of traumatische gebeurtenissen verzwakt geraken. Het systeem geraakt ontregeld en er bestaan blokkades die herstel in de weg staan. Deze blokkades komen heel vaak voor ter hoogte van de nek-schouders, het diafragma en de bekkenbodem.

We starten met een uitgebreide anamnese van de klachten en onderzoeken het lichaam in zijn geheel. Soms zal blijken dat de oorzaak van je klachten (de motor) niet ligt waar je de klachten ervaart. Het bindweefsel (fascia) van ons lichaam en de fasciale kettingen die doorheen ons lichaam lopen zijn immers met elkaar verbonden.
Aangedane structuren worden met zachte, ritmische mobilisaties behandeld om ze te doen ontspannen en herstellen. Hoe jij dit ter plekke ervaart en wat dit bij jou naar boven brengt is even belangrijk in craniosacraal therapie.
Naarmate de behandeling vordert, zul je in staat zijn jouw lichaam beter te kunnen doorvoelen, jouw ervaren klachten en hun oorsprong beter te kunnen plaatsen. 

Bij craniosacraal therapie is het aangewezen losse kledij te dragen om jouw lichaam de ruimte te kunnen geven om te ontspannen. 

Op zoek naar balans tussen je geest en je lichaam? 

Maak een afspraak